Fotoboek - Bezoek Biosintrum Oosterwolde - groep 7/8

De kinderen van groep 7/8, werden dinsdag 21 maart ontvangen door docent Damian Wierenga in het Biosintrum in Oosterwolde. 
Hij vertelde over het bijzondere gebouw dat uit meer dan 80% uit biobased materialen bestaat. Daarmee is het één van de meest duurzame en innovatieve gebouwen van Europa.

Vlak naast het Biosintrum staat een enorm zonnepark dat een grote hoeveelheid energie opwekt. Een probleem is alleen dat het in de zomer meer elektriciteit opwekt dan kan worden verwerkt. En in de winter is er weinig zon, dus ook weinig elektriciteit. Om een oplossing te vinden voor dit probleem is er een experimentele waterstofinstallatie neergezet die een deel van de elektriciteit kan omzetten in het gas waterstof. Dit gas kan als schone brandstof worden gebruikt, maar kan ook als een soort accu worden ingezet… Dit is een best ingewikkeld proces, maar Damian nam de kinderen mee in het verhaal over waterstof en liet ze de vorming van waterstof uit water en elektriciteit naspelen waardoor het proces voor hen voelbaar werd.

Voordat de kinderen de waterstofinstallatie bezochten liet Damian hen een maquette zien waar het proces op schaal kon worden gevolgd.

 

 

terug